Djurö Konst & Kulturs Filmklubb våren 2022

Tema: thriller och spänning

MÅNDAGEN den 28 mars i Byskolan Stavsnäs

TISDAGEN den 29 mars i Djurö Kulturhus

Mordet på Orientexpressen

Regi: Sidney Lumet
Skådespelare: Albert Finney Lauren Bacall Martin Balsam Ingrid Bergman Jacqueline Bisset Jean-Pierre Cassel Sean Connery
Premiär 1974 Speltid 128 min.

Året är 1935 och det är vinter. Ångvisslan tjuter när Orientexpressen dundrar fram på sin väg mellan Istanbul och Calais med bland annat Hercule Poirot (Albert Finney) ombord som har lyckats få en kupé i förstaklassvagnen trots fullbokning. Ombord frotterar sig de rika och berömda i prakten och överflödet.

Mitt i natten stannar tåget plötsligt till då spåret är blockerat av snömassor. Intet ont anande fortsätter passagerarna att sova. På morgonen hittas industrimagnaten Ratchett (Richard Widmark) mördad med tolv knivhugg, fast kupén var låst från insidan.

Nu gäller det för Hercule Poirot att snabbt lösa mysteriet innan ovädret bedarrat och gruppen upplöses. Alla hade motiv, alla är misstänkta – till och med butlern.

MÅNDAGEN den 25 april i Byskolan Stavsnäs

TISDAGEN den 26 april i Djurö Kulturhus

 

Tredje mannen

Regi: Carol Reed
Skådespelare: Joseph Cotten, Alida Valli, Orson Welles, Trevor Howard
Premiär 1949 Speltid 104 min.

Filmen utspelar sig år 1948 i efterkrigstidens Wien i Österrike. Staden är fortfarande uppdelad i ockupationszoner av de fyra segrarmakterna USA, Storbritannien, Frankrike och Sovjetunionen. Stora delar av centrum är sönderbombade och svarta börs-handeln härskar.

Holly Martins, en fattig kioskdeckarförfattare, anländer för att möta sin vän Harry Lime som erbjudit honom arbete. Holly Martins nås dock av budskapet att Harry har dött i en bilolycka. Men då han inleder sin egen efterforskning uppsöks han snart av en brittisk arméchef och en mystisk baron, som båda uppmanar honom att resa hem igen!

På olycksplatsen träffar Holly Martins en portvakt som avslöjar att två män bar iväg Limes kropp, men att det även fanns en tredje man inblandad. Portvakten mördas och Martins jakt på sanningen för honom till Harrys flickvän Anna och till slut ned i stadens kloaksystem där han till slut fullbordar Harry Limes öde.

MÅNDAGEN den 23 maj i Byskolan Stavsnäs

TISDAGEN den 24 maj i Djurö Kulturhus
 

I sista minuten

Regi: Alfred Hitchcock
Skådespelare: Cary Grant , Eva Marie Saint , James Mason
Premiär 1959 Speltid 131 min.

Roger Thornhill är en reklamman som råkar ut för ett minst sagt olyckligt missförstånd. På mindre än ett dygn är han plötsligt oskyldigt misstänkt för rattfylleri, bilstöld och mord! Thornhill blir jagad kors och tvärs över USA av både polis och ett gäng hänsynslösa mördare som är övertygade om att han är spion.

Skriv ut

Aktuella program