Djurö Konst & Kulturs Filmklubb Hösten 2017

Prisbelönt kvalitetsfilm.

TISDAGEN
den 17 okt.


Den siste kejsaren (1987).

Regi: Bernardo Bertolucci.

Utmärkelser: nio Oscar för bl.a. bästa film, bästa regi och bästa foto.

Filmen är baserad på den siste Qingkejsaren Puyis (spökskrivna) självbiografi. Handlingen utspelar sig från slutet av Qingdynastin till kulturrevolutionen. Filmen var den första utländska som fick myndigheternas lov att spelas in på plats i Den förbjudna staden i Peking
TISDAGEN
den 31 okt
 

Sameblod (2016).

Regi: Amanda Kernell.

Utmärkelser: Bästa Europeiska film och Bästa unga regissör vid filmfestivalen i Venedig, Dragon Award Best Nordic film samt Sven Nykvist Cinematography Award vid Göteborgs filmfestival med flera priser vid filmfestivaler i Toronto och Seattle.

I stora drag behandlar filmen Sveriges kolonisering av samerna och rasbiologins 1930-tal. Handlingen kretsar kring en äldre samisk kvinna som återvänder till sitt ursprung efter att tidigare velat lämna sin samiska kultur. I filmen finns historier från både nutid och dåtid.
ONSDAGEN den 1 nov  

”La la land”

Regi: Damien Chazelle.

Utmärkelser: Sex Oscar bl.a. för Bästa regi, Bästa kvinnliga huvudroll (Emma Stone), Bästa filmmusik (Justin Hurwitz) och Bästa foto (Linus Sandgren). Dessutom sju Golden Globe Awards.

En drama-, komedi- och musikalfilm som utspelar sig i Los Angeles. Mia Dolan är en skådespelare utan större framgång på provspelningarna och som arbetar som barista. Sebastian Wilder är en jazzpianist som vill öppna egen jazzklubb. De förälskar sig i varandra. När Sebastian får möjlighet att bli medlem i ett pop-stiliserat jazzband och Mias karriär går allt sämre uppstår komplikationer som riskerar deras relation.
TISDAGEN den 14 nov  

Dolda tillgångar (2016)

Regi: Theodore Melfi.

Utmärkelser: Oscarsnominerad för bästa film.

Dolda tillgångar är baserad på en sann historia, nämligen berättelsen om Katherine Johnson, Dorothy Vaughn och Mary Jackson. Tre intelligenta kvinnor som jobbade för NASA och var hjärnorna bakom en av historiens största projekt, John Glenns uppskjutning i rymden. De bidrog till att USA kunde återta sin försvagade position i rymd-racet och blev en inspirationskälla för många.
TISDAGEN den 28 nov  

Livet från den ljusa sidan (1997)

Utmärkelser: Två Oscar, bästa manliga huvudroll (Jack Nicholson) och bästa kvinnliga (huvudroll) samt tre Golden Globe Awards.

Melvin Udall är en gnällig, fördomsfull och neurotisk författare som lider av tvångstankar och som inte klarar av förändringar. Som när servitrisen Carol på hans stamställe, den enda servitris som kan stå ut med hans egenheter, slutar. När dessutom hans homosexuelle granne blir misshandlad och Melvin måste ta hand om hans hund blir han tvungen att ta itu med sitt liv.
       

Skriv ut

Aktuella program