Djurö Konst & Kulturs Filmklubb Våren 2015

ONSDAGEN
den 28 jan.
kl. 19:00
 

Flight

Regissör: Robert Zemeckis. Skådespelare: Denzel Washington, Nadine Velazquez, Don Cheadle. Premiär 2012. Längd 138 minuter.

Djärv hjälte eller ansvarslös usling? Detta är frågan. Den erfarna piloten Whip Whitaker lyckas mirakulöst landa sitt plan efter en kollision i luften, och därmed räddar livet på nästan alla passagerare. Efter kraschen hyllas Whip som en hjälte, men ju mer man får veta om olyckan - desto fler frågor uppstår om vad som egentligen hände på planet?

Filmen nominerades till två Oscar och har de senaste åren vunnit 13 internationella utmärkelser.
       
TISDAGEN
den 17 feb.
kl. 19:00
 

Sophies val

Regissör: Alan J. Pakula. Skådespelare: Meryl Streep, Kevin Kline, Peter MacNicol. Premiär 1982. Längd: 150 minuter.

Sophie överlevde ett koncentrationsläger under andra världskriget och har nu hittat meningen med att leva vidare med Nathan, en sprudlande amerikansk jude som är besatt av förintelsen. Sophies och Nathans lycka äventyras av hennes förflutna och hans besatthet.

Filmen bygger på romanen "Sophie's Choice" av William Styron.

Den nominerades till fem Oscar och vann två: Bästa kvinnliga skådespelare och bästa manus. Därutöver har den vunnit ett dussin andra internationella utmärkelser, bl a Golden Globe.

       
ONSDAGEN den 11 mars
kl. 19:00
 

Terraferma

Regissör: Emanuele Crialese. Skådespelare: Filippo Pucillo, Donatella Finocchiaro, Beppe Fiorello. Premiär 2011. Längd 88 minuter.

Förändringens tid har kommit till en liten Siciliansk ö där befolkningen har livnärt sig på fiske och levt av landet sedan urminnes tider. Nu står de inför den moderna världen med ökad turism och flyktingströmmar. Vi får följa en gammal fiskare, en driftig kvinna och en sökande pojke som står mitt emellan den gamla och nya världen.

Filmen var Italiens Oscarbidrag 2012, nominerades till fem Golden Globes och fick juryns specialpris i Cannes .
       
TISDAGEN den 31 mars
kl. 19:00
 

Hämnden

Regissör: Susanne Bier. Skådespelare: Mikael Persbrandt, Trine Dyrholm, Markus Rygaard. Premiär 2010. Längd 119 minuter.

HÄMNDEN är ett drama om ödelagd idyll och valet mellan hämnd och pacifism. Filmen rör sig mellan den brutala vardagen i ett afrikanskt flyktingläger och en vykorts-vacker idyll i en sömnig dansk landsort. Anton är läkare och pendlar mellan ett flyktingläger i Afrika och sitt hem i Danmark, där han har två små söner. Han har svikit sin älskade hustru Marianne och de försöker nu vänja sig vid ett liv isär. Samtidigt blir Antons 12-årige son kompis med Christian, en ny kille i klassen. Denna ovanliga vänskap utvecklas snart till en oroväckande allians som hotar att ödelägga landsortsidyllen för alltid.

Filmen har vunnit en Oscar för bästa utländska film.
       

Skriv ut

Aktuella program