Djurö Konst & Kulturs Filmklubb våren 2018

Politisk thriller/satir och drama

TISDAGEN
den 30 januari.


 

Casablanca

Regissör: Michael Curtiz
Skådespelare: Humphrey Bogart Ingrid Bergman Paul Henreid
Premiär 1943. Speltid 102 minuter

Filmen utspelar sig i december 1941, med återblickar till 1940, mitt under andra världskriget. Rick Blaine (Humphrey Bogart) är en cynisk caféägare i staden Casablanca, som ligger i Franska Marocko och styrs av den med Tyskland allierade Vichyregimen i Frankrike. Ilsa Lund (Ingrid Bergman), en kvinna som Rick var förälskad i och som lämnade honom i Paris, dyker upp tillsammans med Victor Lazlo (Paul Henreid), ledaren för en motståndsrörelse. Rick blir försatt i en situation med konflikter, omringad av giriga affärsmän (Signor Ferrari, Sydney Greenstreet), ägare av ett konkurrerande kafé, The Blue Parrot), småskurkar (Guillermo Ugarte, Peter Lorre, som stal genomresebrevet) och beundransvärda kvinnor på sitt café.

I filmen används ett lothringenkors som symbol för den franska motståndsrörelsen mot tyskarna. I en scen sparkar Rick till en flaska med Vichyvatten som en symbol för Vichyregimen. Den scenen klipptes bort när filmen visades i Sverige.
       
TISDAGEN
den 13 februari
 

Dr Stranglove

Regissör: Stanley Kubrick
Skådespelare: Peter Sellers George C. Scott Sterling Hayden Slim Pickens
Premiär 1964. Speltid 95 minuter

Stanley Kubricks klassiska svarta komedi om en kärnvapenattack "av misstag", nominerades till fyra Oscar®* 1964 (bl.a. för bästa film). En galen general (Sterling Hayden) är övertygad om att kommunisterna försöker förgifta Amerikas "värdefulla kroppsvätskor" och beordrar en kärnvapenattack mot Sovjetunionen. Hans rådgivare, överste Mandrake (Peter Sellers) kämpar för att få tag i en kod för att stoppa anfallet, USA:s president (Sellers igen) ringer Sovjets berusade statschef och hävdar att attacken bara är ett fånigt misstag, samtidigt som presidentens rådgivare, den f.d. nazisten och forskaren Dr Strangelove (Sellers ännu en gång), bekräftar att det finns en fruktad domedagsmaskin - ett hämndens verktyg designat av Sovjet för att ta kål på mänskligheten en gång för alla!
       
TISDAGEN den 6 mars  

JFK

Regissör: Oliver Stone
Skådespelare: Kevin Costner Tommy Lee Jones Kevin Bacon, m.fl.
Inspelningsår: 1991. Speltid198 minuter

En åklagares (Kevin Costner) kamp att finna sanningen bakom mordet på president John F. Kennedy visar sig snart vara en till synes omöjlig uppgift att klara av. Högt uppsatta människor, vissa som fortfarande är beredda att berätta vad de vet, grillas hårt av den undersökande åklagaren, och även om många år går samlar han upp all information han kan för att kanske slutligen kunna lägga fram bevis som talar för sig själva. Bevis som kan berätta vad som verkligen hände den dagen då USA:s president blev mördad.
       
TISDAGEN den 20 mars  

Philomena

Regissör: Jeff Pope
Skådespelare: Judi Dench, Steve Coogan, Sophie Kennedy Clark, Anna Maxwell Martin
Premiär 2014. Speltid 93 min

En verklighetsbaserad historia om Philomena som i 50 år burit på hemligheten om den son hon födde som mycket ung på ett kloster i Irland. Tillsammans med den cyniska journalisten Martin Sixsmith beger hon sig till USA i förhoppningen att lyckas finna sonen där.

Läs också https://www.svt.se/kultur/film/philomena