Djurö Konst & Kulturs Filmklubb hösten 2014

TISDAGEN
den 30 sep.


 

Mannen Från Le Havre

Regissör: Aki Kaurismäki. Skådespelare: Jean-Pierre Léaud, Kati Outinen, Jean-Pierre Darroussin, André Wilms. Premiär 2011. Längd 93 minuter.

Marcel Marx har lämnat sitt bohemiska författarliv för att istället försörja sig som skoputsare. Marcel lever förnöjt i ett kärleksfullt äktenskap med Arletty och några glas om dagen på kvarterets bar. Men allt förändras när Arletty får en allvarlig sjukdomsdiagnos samtidigt som Idrissa dyker upp, en liten kille från någonstans i Afrika som kommit som båtflykting till Le Havre istället för till London där mamman väntar.

Filmen vann flera priser under 2011 och 2012. Den belönades med FIPRESCI-priset under filmfestivalen i Cannes 2011, fick Gold Hugo på Chicago International Film Festival 2011 och Arri Zeiss Award på Munich Film Festival 2011. Den vann sex Jussistatyetter, däribland Jussistatyetten för bästa film.
MÅNDAGEN
den 13 okt.
 

Nyckeln Till Frihet

Regissör: Frank Darabont. Skådespelare: Morgan Freeman, Tim Robbins, Bob Gunton, William Sadler Premiär 1995. Längd: 142 minuter.

Andy Dufresne är en tystlåten och ambitiös man med en lysande karriär som bankman. Hans förhållande med frun är däremot långt ifrån lyckligt. Hon vill skilja sig och har inlett ett förhållande med en annan. När frun och hennes älskare brutalt skjuts ihjäl åtalas Andy och fälls för morden då han inte kan bevisa sin oskuld. Straffet blir två livstider på fängelset Shawshank, ett av de värsta fängelserna i USA.

I fängelset möts han av den strikte fängelsedirektören Warden Norton och den brutala säkerhetsvakten Kapten Hadley som styr fängelset med järnhand. Efter en månad träffar han fången Ellis Boyd "Red" Redding och de blir vänner. Andys liv på fängelset är hårt med fysiska och sexuella övergrepp men hans status höjs när han blir juridisk rådgivare till fängelsedirektören och dennes anställda. Samtidigt lever tankarna på att få en rättvis dom och att finna en nyckel till frihet.
Nyckeln till frihet var nominerad till sju stycken Oscars, bland annat för bästa film, men vann ingen. På IMDb, den internationella filmsiten, har 1,3 miljoner tittare röstat fram denna film som den bästa som någonsin gjorts.

TISDAGEN den 4 nov.  

Tvivel

Regissör: J P Shanley. Skådespelare: Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman, Amy Adams. Premiär 2008. Längd 104 minuter

Året är 1964, året efter mordet på president Kennedy, och platsen en katolsk skola i Bronx, New York, där man har båda flickor och pojkar som elever och lärarna är så väl nunnor som präster. Nya vindar blåser i samhället, i skolan representerade av fader Flynn som vill att kyrkan ska öppna för tiden, medan rektorn syster Aloysius vill det rakt motsatta - mota allt modernt tänkande i grind. Motsättningen dem emellan kommer upp till ytan kring en elev, skolans första svarta elev.

Den godhjärtade syster James anar att ett olämpligt förhållande mellan prästen och eleven, vilket hon naivt framför till syster Aloysius och så är häxjakten igång. Fader Flynn nekar bestämt till alla anklagelser. Han har försökt stötta pojken som inte har några vänner. Det handlar om medkänsla - något som syster Aloysius tycks sakna. En fjärde part i målet är Fru Carson, pojkens mamma som har en helt annan syn på saken. Den enda som inte får yttra sig är pojken Donald.

Filmen nominerades till fem Golden Globes
       
MÅNDAGEN den 17 nov.  

Boktjuven

Regissör: Brian Percival. Skådespelare: Ben Schnetzer, Sophie Nélisse, Emily Watson. Premiär 2014. Längd 125 minuter

Oscarnominerade Boktjuven, som är baserad på boken med samma namn skriven av Markus Zusak, är en gripande och inspirerande historia om en ung flicka som mitt under det brinnande andra världskriget hittar en helt annan, fantastisk plats att fly till - genom att stjäla böcker. Liesel tvingas bo hos en fosterfamilj i andra världskrigets Tyskland. Hon kan varken läsa eller skriva, men hennes fascination för det skrivna ordets styrka väcks till liv när hon stjäl sin första bok.

När familjen erbjuder en jude gömställe blir han och Liesel vänner och med böckernas hjälp flyr de in i en drömvärld som för stunden hjälper dem att glömma krigets fasor.