Djurö Konst & Kulturs Filmklubb våren 2013

31 januari
kl. 19:00 
Coraline  

Coraline och spegelns hemlighet (2009) USA 100 min.
Dockanimation/thriller

Regi: Henry Selick.

Coraline Jones är en nyfiken och äventyrslysten 11-åring. En dag finner hon en hemlig dörr som leder henne in i en ny dimension. Till sin förvåning hittar hon där en alternativ version av sin egen vardag, fast mycket bättre. Kanske är det här hon hör hemma? Successivt inser hon att allt inte är vad det verkar vara.

       
14 februari
kl. 19:00 
Indiana  

Jakten på den försvunna skatten (1981) USA 115 min.

Manus: Georg Lucas och Steven Spielberg.
Regi: Steven Spielberg
Skådespelare: Harrison Ford, Karen Allen

En hyllning till barndomens äventyrsfilmer med fart, fantasi, spänning och humor. Indiana Jones, arkeolog och äventyrare, blir i slutet av 30-talet indragen i nazisternas jakt på en religiöst värdefull kista och hamnar ständigt ur askan i elden i en expressfart runt jorden. En kamp för det goda mot det onda.

7 mars
kl. 19:00
Mannen  

Mannen utan minne (2002) Finland 93 min.

Regi: Aki Kaurismäki.
Skådespelare: Kati Outinen, Markku Petola

En man på väg till Helsingfors för att söka jobb. Han hinner knappt stiga av tåget förrän han blir misshandlad och rånad. Han har förlorat allt, också sitt minne. Han måste börja om sitt liv utan namn och identitet. I sina trevande försök att hitta tillbaka till livet möter han sann medmänsklighet och den stora kärleken. En enkel berättelse om livets storhet.

21 mars
kl. 19:00
Citizen  

Citizen Kane (1941) USA 119 min.

Manus, regi, skådespelare: Orson Welles.

1940 på egendomen Xanadu dör Charles Foster Kane 70 år gammal. Hans sista ord är Rosebud. Filmen berättar om hans fantastiska liv och leverne. Alla hans nära vänner försöker finna förklaringen till Rosebud och berättar sin historia. Som liten uppfostras Kane av en framgångsrik affärsman och Kane kommer att uppnå framgång och rikedom men knappast lycka. Filmen blev en skandal, då handlingen utgjorde en parallell till den store tidningsmagnaten WR Hearsts liv. Denne kom att med all kraft äventyra filmens visningsmöjligheter och skadade Welles fortsatta filmande.