Stort tack till er som medverkat i skådespelerikursen!

Som så ofta behövs det så lite för att skillnaden ska bli riktigt stor. Jag tror att vi har kunnat konstatera just detta flera gånger under våra möten.

Uttrycket: ”Less is more”, tycker jag är slitet. Men faktum är att även detta har vi flera gånger kunnat se under våra övningar. Att allt som står i texten kanske inte är så viktigt, som vi ibland tycks tro. Att publiken måste få chans att själv fylla i vad vi egentligen menar. Det tror jag att många insåg.

Vi har sysslat med rollens vilja, undertext, stora och små vändpunkter, att dessa även ska synas i kroppsspråket, entréns betydelse. Och att utan reaktioner från motspelaren blir allt som sägs på scenen betydelselöst etc.

En föreläsning om dramaturgi, hur man berättar en historia, hann vi också med. Viktigt där var att man måste bestämma sig för vad man vill berätta, för vem och varför just din berättelse är så angelägen. Opponentens betydelse. Hur man börjar. Hur en berättelse kan struktureras, plot point one, peripeti. Om berättelsemönster, upptrappning etc.

Ja, det har varit en glädje att få göra detta. Och som sagt behövs det ibland så lite för att skillnaden kan bli förvånansvärt stor. I konsten finns det inga genvägar eller knep. Saken är egentligen enkel, för tänk bara på ordet ”konst”. Det kommer faktiskt från ordet ”kunna” och inte från ordet ”vilja”, för i så fall skulle det heta: ”vonst”.

Vi ses i januari igen!

Claes Fellbom

 

Aktuella program